Slovensko je bohaté na minerálky.

06.06.2004 Celý región

V jednom z najväčších prieskumov o dôveryhodnosti značiek European Trusted Brand sa za minulý rok na najvyššej priečke v kategórii nealko nápojov a minerálny...
V jednom z najväčších prieskumov o dôveryhodnosti značiek European Trusted Brand sa za minulý rok na najvyššej priečke v kategórii nealko nápojov a minerálnych vôd umiestnila minerálna voda Budiš.

Dokonca zabodovala v silnej konkurencii známych zahraničných nápojov. Táto minerálna voda pochádza z malebného Turca. Prameň objavil už v roku 1573 benediktínsky mních M. P. Brikcius. Odvtedy si naši predkovia vodu z tohoto prameňa nevedeli vynachváliť. Aj vďaka tomu, že je Budiš minerálka stále najobľúbenejším občerstvením na Slovensku si výrobcovia pripravili zaujímavú súťaž so zbieraním etikiet, ktorá prebieha od februára do apríla v súvislosti s Majstrovstvami sveta v ľadovom hokeji 2004. Na všetkých čakajú zaujímavé ceny ako napríklad lístky na zápasy majstrovstiev, šiltovky a auto. Minerálky sa stali prirodzenou súčasťou našeho pitného režimu. Ako je Slovensko na tom s týmito vzácnymi a jedinečnými vodami?
Na Slovensku sa nachádza neuveriteľné množstvo zdrojov prírodných minerálnych vôd. Problém je však v ich optimálnom využití. Pre výskyt prírodných minerálnych vôd sú najdôležitejšie geologicko-tektonické podmienky a Slovensko ich má viac než priaznivé. Máloktorá krajina sa môže v rámci svojej rozlohy pochváliť toľkými rozmanitými prameňmi ako Slovensko. U nás sa nachádzajú všetky známe druhy minerálnych vôd, niektoré sú priam unikátne. Podľa odhadov je ich približne 2000. Z toho zaregistrovaných je 1657 zdrojov. Mnohé pravdepodobne ešte ani neboli nájdené alebo zaregistrované. Prvá veľká registrácia prebiehala v rokoch 1961 až 1969. Zvláštne postavenie majú prírodné liečivé zdroje a prírodné zdroje minerálnych stolových vôd. Líšia sa vlastnosťami, charakterom a využitím. Momentálne je povolených na čerpanie 106 prírodných liečivých zdrojov. V plniarňach sa využívajú liečivé vody Cígeľka, Korytnica, Fatra Extra, Sulinka a Brusnianka. Z prírodných minerálnych vôd sú to Baldovská, Salvator, Budiš, Fatra, Santovka, Slatina, Mitická, Čerínska, Ľubovnianka, Gemerka, Kláštorná.
Predpokladom na vyhlásenie minerálnej vody sú jej fyzikálno-chemické vlastnosti, ako mineralizácia a výdatnosť zdroja. Prírodná liečivá voda musí obsahovať rozpustené tuhé látky minimálne 1000 mg a maximálne 5000 mg v jednom litry vody. Využívanie minerálnych vôd je podmienené vyhlásením podľa zákona o zdravotnej starostlivosti. Z veľkého množstva týchto vôd majú len niektoré fyzikálno-chemické vlastnosti vhodné na kúpeľnú liečbu alebo plnenie do spotrebiteľského balenia. Kritériá na kvalitné parametre minerálnych vôd sú vysoké ale i napriek tomu sa na Slovensku nájde dosť potenciálnych lokalít. Využitie samozrejme závisí od investičných možností spoločností a od uplatnenia sa na trhu.

Jana Demková
 

Vyberte región

mark